Нови промени в Закона за движение по пътищата

Темата за пътната безопасност набира все по-широка популярност и се превръща в част от политическия дневен ред, което се дължи от една страна на „черната” статистика за броя на пътнотранспортните произшествия (ПТП) и броя на загиналите и ранените в тях и от друга страна, на критичността на обществото към „неразумното” шофиране.

С определящо значение за ограничаване на ПТП и на пострадалите по пътищата е създаването на нормативна основа за подобряване качеството и безопасността на движението. Широкият предмет на действащия Закон за движението по пътищата налага чести изменения и допълнения, налагани от динамиката на множеството уредени в него обществени отношения.

За подобряване безопасността на движението от януари 2020 г.  влизат в сила промени в Закона за движение по пътищата. В тях са заложени санкции за превишена скорост, за неправилно паркиране, за преминаване на червено, за алкохол и др.

Глобите за превишена скорост в населени места ще започват от превишаване с 10 км/ч., съответно в размер от 20 лв. и ще стигат до над 700 лв. за превишаване на скоростта с 50 км/ч., като за всеки следващи 5 км/ч. превишение, глобата ще се увеличава с 50 лв., санкцията включва и три месеца без книжка, както и 16 отнети точки.

Извън населени места глобите ще варират от 20 лв. (за превишение от 10 км/ч.) и ще достигат до над 600 лв., като за всеки следващи 5 км/ч. превишение, глобата ще се увеличава с 50 лв. и ще бъдат отнети 16 контролни точки.

За неправилно паркиране глобите ще варират между 20 лв. и 200 лв., най-съществените сред тях: за неправилно паркиране – 20 лв., неправилно паркиране на инвалидно място – 200 лв., паркиране на площи, предназначени за пешеходци – от 50 до 200 лв.

Санкции ще бъдат налагани и на водачи на превозни средства без винетка: За лек автомобил глобата ще бъде в размер на 300 лв., за по-големите превозни средства глобите ще бъдат между 600 лв. и 3000 лв.

Глобите за неспазване на пътните знаци и пътната маркировка ще бъдат в размер от 20 лв. до 150-200 лв. От по-съществено значение: за преминаване на червен сигнал на светофар, глобата ще бъде 100 лева и 10 отнети контролни точки. При повторно нарушение глобата е 200 лева и отнемане на книжката за месец. За неспазване светлинните сигнали на пътните светофари  ще бъде налагана глоба от  50 лева и отнети 4 точки. Водачи, които не спират на знак „Stop“, ще бъдат санкционирани с глоба в размер на 20 лв., както и 7 отнети точки.

За липсата на документи при проверка глобите ще варират между 10 и 300 лв. Като при управление на моторно превозно средство без книжка или при отнета такава, наложената глоба ще бъде от 100 до 200 лв.

Отнемане на книжката за до две години, глоба в размер на 2000 лв. и отнемане на 12 контролни точки, очаква водачите при отказ за проверка за алкохол и/или наркотици. При установяване употребата на алкохол, санкцията ще бъде глоба в размер от 500 до 2000 лв. и отнемане на книжката от 6 месеца до 3 години.

Сред санкциите фигурират и глоби за гуми – в размер на 50 лв., за закъснял технически преглед – отново 50 лв., за управление на нерегистрирано превозно средство или неправилно поставен номер – отнемане на книжката за от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв., за използване на мобилен телефон по време на управление на МПС – глоба от 50 лв. и отнемане на 6 точки, без поставен предпазен колан – глоба от 50 лв. и отнемане на 10 контролни точки и редица други.

Състоянието на безопасността на движението по пътищата е отражение не само на състоянието на пътната инфраструктура, правилата за движение и техническата изправност на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, но и на други определящи транспортния процес фактори – поведението на участниците в движението, квалификацията и умението на водачите, психологическата и физическата годност на водачите. Разбира се, въпреки наличието на описаните предпоставки и предприемането на мерки за безопасност от страна на водачите на МПС не носят пълна гаранция. В случай на наложени незаконосъобразни актове и санкции, можете да разчитате на нас за съдействие.

Независимо от всичко гореизброено, нашият екип апелира към разумно, внимателно шофиране, с повишено внимание и мисъл за участниците в пътната обстановка и близките на участниците в пътната обстановка.

С. Басит,

B&B Law Office

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *