Будинов и Будинов: Само законът може да ни даде свобода

Управляващите съдружници адв. Светослав и Калоян Будинови говорят пред бр. 202 за 2023 г. на списание Vagabond за това как е стартирал бизнесът им, какво ги мотивира и с какво се различават от останалите професионалисти в сферата.

Цялото интервю може да откриете на следния линк  или по-долу в настоящата публикация.

Добрата адвокатска кантора се познава не само по професионалната подготовка и опита на юристите в нея, но и на смелостта им винаги да бъдат до клиентите – дори, когато казусите са трудни и няма прецеденти. Адвокатско дружество „Будинов и Будинов“ е точно такава организация. Основана от братята Светослав и Калоян Будинови през 2019 г., тя специализира в сферата на недвижимите имоти, бизнес развитието и планирането на корпоративни дружества, авторското право и личните данни.

boudinoff & boudinoff law firm.jpg

Възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“, основателите на кантората имат различни интереси в областта на правото, които се допълват хармонично в съвместната им работа. Адв. Калоян Будинов има над 10-годишен опит в областта на търговското право и процесуалното представителство и арбитраж, а адв. Светослав Будинов е специализирал повече от 15 години в областта на недвижимите имоти, вещното и договорното право, и е работил с едни от най-големите компании в областта на транспорта, спедицията и складирането, и строителството в България.

Адв. Калоян и Светослав Будинови разказват повече.

Как двама братя решиха да създадат обща адвокатска кантора?

Възпитани сме във високи семейни и морални ценности и в разбирането, че семейството е крайъгълният камък за личното щастие. Постепенно установихме, че то е крайъгълният камък и за професионалното щастие.

Не вярваме, че може да има по-доверен партньор, опора и гръб от брата. Животът много рано ни остави сами. Това повлия и връзката ни като братя. Тя се усили още повече и укрепваше с всеки ден, защото рамо до рамо преминавахме през перипетиите на живота. Избрали идентично професионално развитие като адвокати, се убедихме, че единственият правилен ход за кариерен успех е да създадем нещо свое – и да го създадем заедно. Убедени сме, че взехме най-правилното решение.

С упоритост и рамо до рамо сме щастливи на всеки успех, постигнат самостоятелно. Успех, който носи лично удовлетворение, каквото не бихме могли да срещнем при друг сценарий.

Възпитаваме децата си в същото – че семейството е основата на всичко добро, свято и успешно, без значение какво е успехът от субективна гледна точка. За нас той е удовлетворението от добре свършената работа, признанието за нея от клиенти и партньори, и гордостта в очите на половинките и децата ни. Това е нашето разбиране за лично и професионално щастие.

Какво искате да постигнете като екип?

Кантората ни скоро ще празнува петия си рожден ден и вярваме, че за това кратко време постигнахме много. Имената ни вече са разпознаваеми и то с висока оценка. Броят на партньорите и клиентите ни расте.

Желаем да сме пример за постигнат успех и за правилната формула как да го задържиш, здраво стъпил на земята. За нас трите ключови фактора са: доверен партньор, търпение и смиреност, и искреност в делата и помислите. Откровеността, в която сме възпитани и която прилагаме в отношенията с клиентите и партньорите ни, помага да преизпълняваме поставените цели.

Какъв имидж искате да създадете на кантората?

От самото начало на съвместната ни дейност желаехме да наложим и изградим имидж на лично отношение и висока клиентска ориентираност.

Смятаме, че адвокатът може и трябва да е най-довереното лице на всеки успял или желаещ да успее човек. Опитваме се да поддържаме имидж на адвокати, на които клиентите се доверяват изцяло и дългосрочно, включително препредавайки изграденото към нас доверие на своите бизнес партньори, семейство и роднини.

Искаме да докажем на хората и бизнеса в България, че довереният адвокат е изключителен актив в развитието на предприемаческите идеи и управлението на личните финанси и кариерни решения. Да наложим разбирането, че е важно да се обърнем към адвокат преди, а не след назрял проблем, за да предотвратим несгодите или да организираме и съкратим пътя към успеха.

И двамата сте работили със сериозни и успешни клиенти и по предизвикателни казуси. Кои Ваши качества Ви помогнаха да се справите с тях блестящо?

Основните сфери, в които специализираме, са свързани с корпоративното право – бизнес развитие и планиране, недвижими имоти, авторско право.

Опитът ни в тези разнородни сфери ни срещна с изключително интересни личности, бизнеси и предизвикателни казуси. Основното качество, което печели клиента на наша страна и води до успешно решен казус, е разбирането за професията ни като удоволствие. Обичаме правото и занаята си, и вникваме във всеки казус до най-малкия детайл, защото удовлетворението от успеха на клиента ни е два пъти по-голямо за нас. Затова еднозначният отговор на този въпрос е: любовта и удоволствието от професията ни. Клиентите ни го виждат още от първите им контакти с нас.

Адв. Будинов, разкажете повече за работата си като консултант на клиенти по въпросите на недвижимото имущество?

Светослав Будинов: Процентът на българите собственици на недвижимо имущество е много по-голям, отколкото в останалите страни от ЕС. Това е предпоставка за динамичен пазар и необходимост от особено внимание към детайла при подобни сделки. Независимо от това, българският клиент още неглижира нуждата от качествена консултантска услуга. В действителност, при такава сделка са необходими няколко квалифицирани консултанта. Първо: посредник, който да подбере подходящ имот за лично ползване или инвестиция, или да привлече правилния купувач. Второ: финансов консултант, който да анализира възможностите на клиента да встъпи в такава сделка. Трето: юрист, който да обследва собствеността на избрания имот и профила на продавача. Всичко това се обективира в договор, който е качествен и защитава в максимална степен правата на клиента.

Сделките с недвижими имоти обичайно са на значителни стойности. Затова минимализирането на рисковете при тях винаги е оправдано и дори – задължително. При неблагоприятен развой на събитията правилният подход и компетентните консултанти ще спестят дългогодишни проблеми и сериозни финансови загуби.

Често консултирам и корпоративни клиенти за инвестиции в строителство, продажби и отдаване под наем. Тук внимание следва да се обърне и на спецификите при контактуването с държавни институции и на търговските отношения с партньори като различни изпълнители и/или консултанти. Доброто формулиране на документооборота, стройният планинг на насочването на финансовите средства и организацията на решенията са от значение при такъв тип бизнес намерения. Ролята на адвоката е съществена и дори задължителна заради значителните рискове за клиента.

Консултирали сме много и различни инвестиционни проекти, включително на водещи строителни компании, които въпреки реномето си продължават да срещат трудности със своите партньори и държавните институции. При инвестиционните компании също наблюдаваме подценяване необходимостта от квалифицирана юридическа консултация. Щастливи сме, че през годините успяхме да убедим клиентите си, че адвокатът е съществен елемент в процеса на успешното реализиране на една имотна сделка.

Адв. Будинов, споделете за някой особено предизвикателен случай от практиката Ви като специалист по търговско и авторско право?

Калоян Будинов: Ще споделя по един пример от двете области.

От гледна точка на корпоративното право: един от най-предизвикателните проекти, които консултираме и днес, е бизнесът на млад човек, който ни се довери за цялостното правно и бизнес сетъпиране като концепция, развитие и мениджмънт. Заедно за по-малко от три години разширихме дейността му до няколко изключително добре печелещи бизнеса – при това в изключително конкурентна среда и в условия на глобална икономическа рецесия. Този клиент започна като нас от „кота нула“, но ни довери изцяло мечтата си и се вслуша безусловно в съветите ни.

От гледна точка на авторското право, един от най-предизвикателните ми казуси е свързан с най-успешния български сериал. В дългогодишни и сложни от правно и фактическо естество съдебни процеси, заедно с наш асоцииран партньор, водим битка за справедливостта – но и за една цяла гилдия. Казусът е свързан със защита на авторските права на кинодейци, участвали в реализирането на това аудио-визуално произведение, и със защитата на сродните на авторските права, които принадлежат на артистите.

На Запад кинодейците и артистите, влагайки творческия си принос в създаването на такова произведение, черпят не само репутационни, но и значителни финансови дивиденти, ако произведението има пазарен успех. Тук коментираме казуса с т.нар. „роялти“ или възнаграждения за авторски и сродни права, които се отчисляват на тези правоносители от продажбите на даден филм или сериал. В България обаче, ситуацията и наложилата се бизнес практика не са като на Запад – при това въпреки националното и наднационално законодателство, което повелява изключителна защита за авторите и носителите на сродни права.

Предизвикателството в тези съдебни производства е в няколко направления. Първо, това е прецедент за България, а именно българско аудио-визуално произведение да е успешно продадено в толкова много територии извън страната, а за правоносителите да се отчисляват минимални суми. Така de facto с разрешението на тези съдебни спорове нашият екип ще помогне за развитието на правото и създаването на съдебна практика, която ще утвърди постановеното в закона и ще защити интереса на правоносителите. С успешното разрешаване на тези спорове ще защитим правата на всички режисьори, оператори, сценаристи и актьори в България.

Второто предизвикателство беше категоричният отказ на водещите медии в България да дадат публичност на тези казуси. Необходимостта от по-значителен отзвук бе съществена, защото много правоносители щяха да получат информация за законовите им възможности, информация как да защитят правата си, за какво да внимават, за какво да следят. Тя е нужна и защото сме изправени пред един феномен: повече от година българският съд не успя да назначи експерт, който да изготви техническа експертиза, защото много от професионалистите от университети, министерства и държавни институции, които практикуват или преподават именно в тази област, си направиха отвод с мотив, че… не са компетентни.

Независимо от всичко от есента на 2019 г. досега с един от авторите постигнахме значителен успех на две съдебни инстанции. Към момента очакваме съдебно решение по друго производство и за главния актьор в сериала.

Предизвикваме себе си и правото всеки ден, защото вярваме, че само законът може да ни даде свобода. На това се опитваме да научим и клиентите си – че винаги и всякога има смисъл да защитиш правата си, въпреки всичко и всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *